Wat is de dresscode voor een cruise?

Icon 30/05/2018
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

We krijgen regelmatig vragen over de kledingvoorschriften voor een cruise. Bij het maken van zo’n onvergetelijke vakantie wilt u immers toch wel in stijl gekleed zijn. Daarom in dit artikel wat meer over de dresscode voor een cruise. Hier zijn namelijk zeker wel richtlijnen voor. Het is verstandig om hier wel even notie van te nemen voor u vertrekt zodat u de juiste kleding in uw koffer stopt.

De kledingvoorschriften voor een cruise verschilt per organisatie. De kledingvoorschriften zullen volledig aansluiten bij de stijl en uitstraling van de cruise en het schip. Veel cruisemaatschappijen vinden het prettig om hier wel invloed op te hebben. Het kan immers voorkomen dat mensen een andere interpretatie hebben van begrippen als stijlvol en netjes. De kans dat u overdressed of underdressed op het diner verschijnt, wordt hiermee voorkomen.

Kledingvoorschriften voor een cruise

De dresscode die gehanteerd wordt op een schip, is alleen van toepassing op het diner en andere gelegenheden die u in de avonduren bezoekt. De kledingkeuze voor als u overdag aan boord verblijft en bij het bezoeken van de excursies is natuurlijk volledig aan u zelf.

De kledingvoorschriften voor bij een cruise kunt u vinden op de betreffende websites van de rederijen. Hierin staat heel duidelijk aangegeven wat er wel en niet op prijs wordt gesteld. Het wordt zeer gewaardeerd als u zich hieraan houdt. Zoals aangegeven zijn deze voorschriften immers aansluitend op het karakter van de cruise.

In de praktijk blijkt dat veel mensen hier toch wel vrij makkelijk mee omgaan. Daarom zijn er diverse vooraanstaande rederijen (zoals Cunard en P&O) die wat verscherpte kledingvoorschriften hebben. Dit om toch één lijn te trekken waarin de luxe standaarden van de cruise en het gevoel dat past bij de gelegenheid gerespecteerd worden. Het doel van deze verscherpte kledingvoorschriften is dan ook een stuk bewustwording voor de gasten. Deze voorschriften zullen dan ook met respect gehandhaafd worden.

Dresscode bij luxe cruises

Vooral bij de luxere cruises gaat is het van belang om rekening te houden dat op het moment de zon ondergaat, u verwacht wordt om in passende kleding te verschijnen. Bij de meeste rederijen beginnen de avonden om 18:00 uur.

Hoe luxe is een luxe cruise? U leest er alles over in deze blog.

Welke kleding neemt u mee op een cruise?

De kledingvoorschriften zijn samengesteld op basis van de wensen van de reiziger in combinatie met de dresscode die van toepassing is in luxueuze horecagelegenheden over de hele wereld. Er worden dan ook geen kledingvoorschriften voorgeschreven die u zullen verrassen.

Daarnaast is het goed te weten dat de dresscode van toepassing is op vooraf aangegeven eet- en uitgaansgelegenheden zoals de locaties waar de gala-avonden worden gehouden en de luxe diners worden geserveerd. Er zijn ook informele voorzieningen waar u welkom bent in nette vrijetijdskleding.

Om een beeld te geven van de kledingvoorschriften voor een cruise zetten we een aantal voorbeelden op een rijtje:

  • Gepaste kleding voor gala-avonden voor heren: smoking of donker pak met een normale stropdas of vlinderdas. Voor dames is dit een avond- of cocktailjurk of eventueel een broekpak of lange rok.
  • Gepaste kleding voor informele avonden voor heren: nette broek met overhemd en jas (das optioneel). Dames: blouses, rokken, stijlvolle broeken en jurken.
  • Met betrekking tot schoeisel voor dames worden hakken gewaardeerd maar mooie flats of sandalen zijn ook prima.
  • Mouwloze jurken voor vrouwen worden beoordeeld als acceptabel als galajurk en voor de informele avonden.
  • Jeans worden beschouwd als “ontspannen” kleding en geschikt voor de meer casual locaties in de avond. Deze mogen vanzelfsprekend niet gescheurd zijn.
  • Korte broeken, sportkleding, zwemkleding of mouwloze T-shirts zijn niet gepast buiten de sportschool, spa en dekruimtes.
  • T-shirts kunnen gedragen worden op de informele locaties mits deze niet mouwloos zijn.
  • Capri- broeken voor vrouwen en mannen worden gezien als kleding die overdag gedragen kan worden.

Uw koffer inpakken

Het is verstandig om de informatie over de kledingvoorschriften die u op de websites van de rederijen vindt te gebruiken bij het inpakken van uw koffer. De formele en informele gelegenheden worden in duidelijke benamingen aangegeven. De kleding die wordt gewaardeerd bij zowel de formele als informele gelegenheden staan hierop ook duidelijk beschreven.

Meer weten over bagage? Lees onze blog

Vanzelfsprekend zullen wij u ook persoonlijk informeren en adviseren over de kledingvoorschriften voor uw cruise en kunt u altijd bij ons terecht voor eventuele vragen. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */