Op reis naar China: dit moet u weten

Icon 23/05/2019
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

China is apart, groot, fascinerend, modern en traditioneel tegelijk en eigenlijk gewoon nét even anders als heel veel andere landen. Niet verwonderlijk dus dat China steeds vaker als stop in een cruise itinerary opgenomen wordt. Er zijn tal van prachtige aspecten in het land – verbluffende architectuur, oude kunstwerken, heerlijk eten, duizenden jaren geschiedenis en drukke, moderne handel – maar voordat u China aandoet, moet u wel een paar dingen weten. Het eten met stokjes is er daar natuurlijk één van maar er is meer. Het is verstandig om van tevoren wat huiswerk te doen, zodat u iets beter bent voorbereid op een “cultuur schok” tijdens een reis naar China.

Geld wisselen of “gewoon” de credit card gebruiken

Met plastic betalen is voor ons de gewoonste zaak van de wereld. Gaan we op reis dan nemen we vaak wat dollars en de creditcard mee want dat is wereldwijd geaccepteerd… toch?

Welkom in China! Waar alles net even anders is. Natuurlijk wordt op veel plaatsen een creditcard als Visa of Mastercard wel geaccepteerd, maar andere kaarten willen nog wel eens problemen opleveren. In China wordt niet iedere kaart geaccepteerd. Zelfs niet bij de zogenaamde high-end warenhuizen. Daar komt bij dat als u de kaart gebruikt in een winkel die deze wél accepteert, het kan gebeuren dat u een erg slechte wisselkoers krijgt waardoor u per saldo een stuk duurder uit bent dan u in eerste instantie gedacht had. Ook pinautomaten zijn een stuk schaarser dan in Nederland, zeker als u van plan bent om buiten de grote stad een kijkje te gaan nemen. Neem dus voldoende dollars mee en wissel deze bij de bank om naar Chinese Yuan.

Cruisen naar China

Gezellig een babbeltje maken met de lokale bevolking

Misschien bent u eraan gewend dat u op reis altijd wel uit de voeten kunt met Engels en vindt u het leuk om een babbeltje met de lokale bevolking te maken om zo de cultuur wat beter te leren kennen. Engels is tenslotte een wereldtaal en veel mensen spreken het wel een (klein) beetje. Echter, in China zijn er een heleboel mensen die geen woord Engels spreken (ook geen Frans, Duits of Spaans overigens). Al uw middelbare schoolkennis ten spijt, daar gaat u het in China niet mee redden. Simpelweg de weg vragen of eten bestellen in een restaurant kan daarmee een ware uitdaging worden.

Om u een klein voorbeeld te geven, alle straatnaambordjes zijn in het Chinees en voor de gemiddelde westerling onleesbaar. Taxichauffeurs spreken zo goed als geen Engels dus als u een pre-cruise hotel heeft geboekt en een taxi neemt vanaf de luchthaven, print dan het adres in het Chinees uit voordat u van huis gaat. Belangrijke boekingssites bieden meestal bevestigingen in zowel het Engels als de lokale taal. Daarnaast kunt u de app Google Translate op uw mobiel downloaden, waarmee er zelfs gesproken zinnen vertaald kunnen worden. Daar zit echter wel een klein nadeel aan waarmee we ook meteen bij het volgende punt komen… U heeft voor deze app wel een internetverbinding nodig.

Dat googelen we even…

En dat is nu juist vaak een probleem in China. China is nog altijd een communistisch land. Wat voor ons westerlingen normaal is, daar hebben ze in China nog nooit van gehoord. Vooral omdat de overheid de westerse invloeden buiten de deur wil houden. Websites als Google (Gmail, Google Maps, Google Translate enz.), Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Dropbox worden geblokkeerd. Ook nieuwssites en kranten als zoals the Washington Post en the New York Times kunnen in China niet gekocht worden. Even wat vertalen of de route googelen kan dus een lastig verhaal worden. Om zo’n blokkade te omzeilen, kunt u het beste voor vertrek een Virtual Private Network (VPN)-app naar uw mobiele apparaat downloaden. We zullen u de ingewikkelde uitleg hiervan besparen maar via deze apps kunt u een lokale (digitale) blokkade omzeilen.

In of naast de wok, China is cultuur shock

China is een bijzonder land met bijzondere gewoontes. Reizen naar China is met géén enkel ander land te vergelijken. Het is een land met een heel eigen, specifieke cultuur. De gewoonten van de mensen hier zijn niet te vergelijken met de Westerse gewoonten. Er is een ander besef van wat beleefd is in China. In de rij staan is iets dat gewoon niet wordt gedaan, of het nu voor bezienswaardigheden, toiletten of treinen is. Wij westerlingen beschouwen het als onbeleefd maar in China hoort het er gewoon bij. In menigten hebben Chinezen nou eenmaal een ander gevoel van persoonlijke ruimte dan bij ons.

Daarnaast kan het zo maar gebeuren dat als u de Chinese Muur of de Verboden Stad bezoekt, niet deze bezienswaardigheden maar u zelf de attractie bent. Zeker als er net een buslading vanuit landelijk China op bezoek is. U bent dan waarschijnlijk de eerste buitenlander die deze mensen ontmoeten en dat moet vastgelegd worden! De camera’s zullen gevraagd en ongevraagd non stop klikken en vaak willen deze mensen u ook maar al te graag even aanraken.

De Verboden stad

Chinese muur in China

Ook het eten kan een uitdaging zijn. Wie aan Chinees eten denkt, komt misschien al gauw uit bij foe yong hai of babi pangang. Fout! Deze gerechten zijn in elk Hollands Chinees-Indisch restaurant verkrijgbaar, maar dit lijkt totaal niet op de gerechten die u in China kunt krijgen. De lokale specialiteiten in China zijn soms wat avontuurlijk voor gemiddelde Nederlanders: gefrituurde spinnen, soep met de poten van het gebruikte dier er nog in of in urine gekookte eieren, niets is te gek en ook de botjes worden, nadat ze afgekauwd zijn gewoon op tafel uitgespuugd. De gebruiken zijn misschien wat vreemd (en voor ons wat vies) maar het merendeel van het eten is echter heerlijk! Rijst, roerbakgroente, varkensvlees, tofu, soepen, en dit alles met lekkere verse kruiden of sausjes. Gewoon proberen en achteraf pas vragen wat u net gegeten heeft.

Eten in China

Op reis naar China? Gewoon doen!

Kort samen gevat: tijdens het reizen in China is alles net even anders dan u gewend bent, maar in dit land zult u onvergetelijke avonturen beleven. Als u rekening houdt met de bovengenoemde zaken zal dit prima gaan. Natuurlijk kunt u ook deelnemen aan de excursies die door de cruisemaatschappijen worden georganiseerd. Zij zorgen er uiteraard voor dat u op de meest veilige manier een goede indruk kunt krijgen van dit land. We raden het dan ook zeker aan om de Chinese cultuur op te snuiven en te beleven. Het zou zonde zijn om deze kans te laten lopen!

Wilt u ook op reis naar China? Bekijk ons cruiseaanbod of neem contact met ons als u wilt weten welke cruises het beste aansluiten bij uw wensen.

Havens in China

Wilt u meer weten over de meest iconische havens van China? Via de knoppen hieronder leest u meer over Beijing en Hong Kong.

Beijing

Historisch Beijing

Hong Kong

Multi cultureel Hong Kong

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef
29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef

Schip: Noordam

Vertrekdatum: 29 januari 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Singapore

Route

29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef route
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */