Medicijnen mee op cruise: dit moet u weten

Icon 01/07/2019
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

Natuurlijk willen we allemaal graag in goede gezondheid op reis, maar soms zijn er medicijnen nodig om die goede gezondheid te waarborgen. Zeker als u een wereldcruise gaat maken wilt u natuurlijk voldoende medicijnen bij u hebben. Er zijn echter wel een paar belangrijke zaken waar u op moet letten als u uw medicijnen meeneemt op cruise. In deze blog vertellen we u er meer over.

Mogen mijn medicijnen mee op cruise?

Natuurlijk mogen uw medicijnen mee op cruise. De regels rond medicatie aan boord van een cruiseschip zijn doorgaans soepeler dan die voor bijvoorbeeld vliegreizen, omdat uw reis over een langere periode plaatsvindt. Alle gels, vloeistoffen, tabletten en spuitbussen zijn toegestaan ​​en er wordt over het algemeen aangeraden om zoveel als u nodig heeft mee te nemen voor de volledige tijdsduur dat u aan boord verblijft. De meeste rederijen hebben hier zelfs richtlijnen voor opgesteld zodat u voldoende bij u heeft, want eenmaal aan boord is er vaak geen mogelijkheid meer om medicijnen in te slaan. Het is immers lastig als u op wereldreis gaat en moet afwachten of in de eerstvolgende haven de gewenste medicijnen wel te verkrijgen zijn. 

Lees ook: wat gebeurt er als een haven onverwacht niet kan worden aangedaan?

Regels en wetten wat betreft medicijnen

De regels en wetgeving wat betreft medicijnen verschillen per land. Wat in Nederland als relatief onschuldig medicijn gezien wordt, kan in het buitenland zomaar als opiaat bestempeld zijn. Neem bijvoorbeeld het medicijn codeïne, dit is een medicijn dat in Nederland vaak voorgeschreven wordt maar in een land als Dubai of Japan zelfs verboden is. Vaak staan op het bezit of vervoer ervan dan lange gevangenisstraffen. Ook de volgende medicijnen kunnen in andere landen voor ernstige problemen zorgen:

  • Pijnstillers (indien op recept verkregen)
  • Slaapmiddelen
  • Kalmeringsmiddelen
  • ADHD-medicijnen
  • Medicinale Cannabis
  • In sommige landen zelfs anticonceptiepillen en antihistaminica

Medicijnpaspoort

Veel mensen denken dat het halen van een medicijnpaspoort bij de apotheek voldoende is om medicijnen mee te nemen op reis. Niets is echter minder waar. Het medicijnpaspoort is géén geldig reisdocument! In het medicijnpaspoort staat alleen vermeld welke medicijnen u gebruikt. Dit is handig als u in het buitenland een arts moet bezoeken of nieuwe medicijnen aan moet schaffen (neem deze dus wel altijd mee) maar het is geen officiële medische verklaring. Zeker medicijnen die onder de opiumwet vallen, mogen niet zomaar meegenomen worden, ook al heeft u een medicijnpaspoort mee.

Ik heb deze medicijnen echter toch nodig, wat nu?

Gebruikt u medicijnen? Dan is het verstandig om ruim voor vertrek (6 weken of meer) contact op te nemen met uw huisarts. Samen met de huisarts kunt u nagaan of u medicijnen onder de opiumwet vallen en als dat het geval is een Engelstalige medische verklaring opstellen. Daarna moet er contact opgenomen worden met het CAK om te bekijken of u aanvullende formulieren of verklaringen nodig heeft om de medicijnen mee te mogen nemen.  

Deze verklaring stuurt u vervolgens naar het CAK die deze vervolgens weer doorstuurt naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij gaan na of alles juist is ingevuld en of de eventuele verplichte stempels en apostilles aanwezig zijn. Daarna krijgt u de papieren thuisgestuurd en kunt u onbezorgd op reis. 

Zorg er altijd voor dat u uw medicijnen in de originele verpakking meeneemt en dat u naast de benodigde verklaringen ook een origineel (Engelstalig) recept bij u heeft. Zo is duidelijk te zien dat de medicijnen op uw naam staan, het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs. 

Met het vliegtuig naar de inscheephaven

Gaat u met het vliegtuig naar de inscheephaven? Zorg er dan voor dat u voor een aantal dagen medicijnen in uw handbagage heeft zitten, samen de alle benodigde verklaringen, uw medicijnpaspoort, recept(en) en andere gegevens natuurlijk. Mocht u om wat voor reden dan ook vertraging hebben of uw bagage raakt zoek dan kunt u in ieder geval een aantal dagen voort en heeft u rustig de tijd om een arts ter plaatste te bezoeken om de medicijnen te laten vervangen.

Hoe zit het met de veiligheid aan boord? Lees alles over de veiligheidsoefeningen aan boord van een cruiseschip.

"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */