Internet aan boord van een cruise: alles over wifi tijdens een cruisevakantie

Icon 26/11/2018
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

Overal ter wereld is er op steeds meer plaatsen wifi beschikbaar. Tegenwoordig kunt u in een luxe tourbus, in de trein en zelfs in de taxi gebruik maken van internet. Veel mensen vragen ons of dit ook het geval is tijdens een cruise. Is er internet aan boord van een cruise?

De vraag of er internet aan boord is, is niet zo gek. Een cruiseschip legt vaak grote afstanden af op internationale wateren. Hierdoor zult u geen online bereik hebben. Het gevaar daarbij is dat u automatisch gebruik maakt van een satelliet als uw dataroaming op uw mobiele telefoon, tablet of laptop nog aan staat. Dit is een dienst die een bepaalde service van uw provider voortzet op het moment u zich niet (meer) in het netwerkgebied bevindt van deze provider. Dit is het geval als u in het buitenland verblijft.

Op het moment dat u de grens overgaat, zal uw mobiele telefoon, tablet of laptop automatisch verbinding maken met een lokaal mobiel netwerk. Uw online verkeer gaat dan via dit betreffende netwerk, waarbij u wordt doorverbonden met het Nederlandse netwerk waaraan u verbonden bent. Dit proces heet roaming. Sinds juni 2017 zijn hier in de Europese Unie géén extra kosten aan verbonden. Op het moment dat u van het internet gebruik wilt maken als u in een land binnen de EU verblijft, moet u hiervoor de dataroaming functie op uw mobiele apparaat aanzetten.

Het gevaar van dataroaming bij een cruise

Als u echter op cruise gaat, kan het aanzetten van dataroaming juist niet handig zijn. Er is op de internationale wateren immers géén netwerk beschikbaar. Als u de dataroaming functie op uw mobiele apparaat aan zou zetten, maakt u gebruik van een satelliet. Hier zitten zéér hoge kosten aan verbonden. Daarnaast is het internet véél langzamer dan de verbindingen waar u thuis gebruik van maakt. Dit is niet alleen op zee, maar kan zelfs al het geval zijn als u een havenplaats (zoals Monaco) zou bezoeken. Hier moet u niet alleen rekening mee houden tijdens een cruise of bij één van de aanleghavens, maar zelfs bij een overtocht tussen Nederland en Engeland wordt hiervoor gewaarschuwd.

Is er internet aan boord van een cruise?

Het kan vanzelfsprekend niet zo zijn dat u géén beschikking heeft over internet als u op cruisevakantie gaat. Net als bij alle andere “openbaar vervoermiddelen” staat ook de cruisebranche niet stil op dit vlak. Alle rederijen die u op onze website aantreft, beschikken over een wifinetwerk aan boord van hun schepen. Hierdoor kunt u altijd gebruik maken van internet gedurende een cruisevakantie. De voorzieningen verschillen echter wel per rederij.

Op alle cruiseschepen kunt u een internetcafé aan boord bezoeken. In deze ruimte kunt u gebruik maken van computers die aangesloten zijn op een internetverbinding. Dit is een prettige mogelijkheid om via internet contact te hebben met het thuisfront, het nieuws te volgen of documenten zoals een ticket, een route of beschrijving uit te printen.

Internet op zee tijdens een cruise
Foto: Holland America Line

De nieuwste schepen beschikken over een wifinetwerk waar u soms zelfs in uw hut gebruik van kunt maken. De prijs voor het gebruik kan echter duurder zijn dan het gebruik van de online verbinding in het internetcafé aan boord. Het is goed om er rekening mee te houden dat het internet op zee vrij traag is. Het downloaden van films of muziek kan veel tijd in beslag nemen. De snelheid van het internet aan boord van een cruise hangt af van het aantal personen dat op dat moment de verbinding gebruikt.

Kosten voor internet op zee

De kosten voor het gebruik van de beschikbare wifinetwerken verschillen sterk per rederij. Deze kosten zijn vaak relatief hoog. Een rederij als Holland America Line hanteerde in de maand mei (2018) de volgende tarieven in USD:

  • Activatie kosten: $ 3,95
  • Kosten per minuut internetgebruik: $ 0,75
  • Kosten per 100 minuten internetgebruik: $ 55
  • Kosten per 250 minuten internetgebruik: $ 100

Zoals u hieruit kunt opmaken is het dus een voordeligere optie om een pakket van internet minuten aan te schaffen dan de prijs per minuut te betalen.

De luxere rederijen bieden hun reizigers vaak gratis internet aan of wifi-pakketten tegen een zeer gereduceerde prijs. Rederijen als Regent Seven Seas Cruises bieden hun gasten vaak ongelimiteerd gratis wifi aan op hun schepen. Uiteraard zullen wij u uitgebreid informeren over de mogelijkheden om internet te gebruiken tijdens een cruise en de roaming instellingen op uw apparatuur. Deze informatie kunt u ook lezen in de boordkrant. Bij vragen tijdens uw cruise, kunt u altijd bij het personeel terecht.

Heeft u meer advies nodig over een mogelijke cruisevakantie? Deze tips helpen u op weg.

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef
29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef

Schip: Noordam

Vertrekdatum: 29 januari 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Singapore

Route

29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef route
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */