Hygiëne is, samen met de veiligheid aan boord van een cruiseschip, één van de belangrijkste zaken van de gehele reis. De uitbraak van bijvoorbeeld buikgriep (of een andere ziekte) is de grootste nachtmerrie van elke willekeurige rederij. Daarom worden er zeer hoge eisen gesteld aan de hygiëne aan boord. Niet alleen van de (zichtbare) bemanning, maar ook in de keuken. Zelfs van de passagiers wordt verwacht dat zij hun steentje bijdragen.
Aan boord van een cruiseschip, waar relatief veel mensen betrekkelijk dicht op elkaar verblijven, liggen besmettelijke ziektes op de loer. Daarom is hygiëne één van de topprioriteiten aan boord van een cruiseschip. Dit begint al voordat de passagiers ook maar één stap aan boord van het schip kunnen zetten. Er wordt voor vertrek niet alleen een document uitgereikt waarin alle informatie over de hygiëne en het welbevinden aan boord in staat, maar ook een gezondheidsverklaring ontbreekt niet. Deze moet worden ingevuld en ondertekend. Als bij het inschepen blijkt dat een passagier toch iets onder de leden heeft, zal deze persoon de toegang aan boord geweigerd worden. Dit is niet om vervelend te doen maar puur om gezondheidsproblemen gedurende de cruise te voorkomen.
Bij het maken van een cruise kan het gebeuren dat er iemand aan boord komt die het norovirus bij zich draagt. Het norovirus is zéér besmettelijk en is de beruchte veroorzaker van buikgriep. De drager van het virus hoeft zelf niet ziek te zijn maar kan andere passagiers wel besmetten. De grootste besmettingsbron aan boord van een cruiseschip is het (openbare) toilet. Het virus zit namelijk in de ontlasting van de besmette persoon.
De instructies bij de openbare toiletten op het cruiseschip zijn dan ook helder: handen wassen na ieder toiletbezoek en de deurkruk alleen met een papieren zakdoekje aanraken. Het is verstandig om deze regels ook in de hut te hanteren om te voorkomen dat het virus zich een weg “baant” over het gehele schip. Uiteraard blijft het verstandig om regelmatig de handen te wassen.
Lees ook: Veiligheidsoefeningen tijdens een cruise? Dit moet u weten!
Naast het vele handen wassen is het verstandig om regelmatig gebruik te maken van de vele automaten en sanitizers met ontsmettingsmiddel. Even de handen in de automaat steken en er wordt een pufje ontsmettingsmiddel overheen gesproeid. Daarnaast staan er op veel cruiseschepen bij elke ingang van het buffetrestaurant crewleden met een flacon ontsmettingsmiddel klaar. Geen passagier kan en zal hieraan ontkomen. Toch een veilig idee dat iedereen met schone handen aan het buffet zit.
Ook achter de schermen is hygiëne topprioriteit, vooral in de keuken. Buitenstaanders mogen er slechts bij hoge uitzondering en voorzien van een haarnetje naar binnen. Als er voedsel aangeraakt wordt, moet wat op het bord achterblijft direct weggegooid worden. Obers mogen alleen via een specifieke route met dienbladen vol vuile vaat naar binnen, zetten die neer, wassen en ontsmetten hun handen en mogen dan pas met nieuwe gerechten via een andere route weer naar buiten. Alle gerechten moeten binnen een tijdsbestek van vier uur genuttigd worden. Dat wordt middels een strak etiketteringssysteem bijgehouden. Voedsel wat binnen dat tijdsbestek niet is gebruikt, wordt vernietigd. Het ongebruikte voedsel gaat dan in een tank waar het wordt vermalen en aan de vissen gevoerd wordt. De borden worden bij een extreem hoge temperatuur afgewassen om zo alle eventuele bacteriën te vernietigen.
Uiteraard is er ook zeer veel aandacht voor de schoonmaak van het schip. Er worden zeer strenge eisen aan de schoonmaakwerkzaamheden gesteld om de kansen op besmetting tot het minimum te beperken. Zo kunt u dus met een gerust hart aan boord stappen zonder zich zorgen te maken over de hygiëne aan boord van een cruiseschip! Mocht u gedurende de cruise vragen hebben over dit onderwerp, kunt u hiervoor altijd bij de bemanning terecht.