Hygiëne aan boord van een cruiseschip: topprioriteit voor rederijen

Icon 26/04/2019
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

Hygiëne is, samen met de veiligheid aan boord van een cruiseschip, één van de belangrijkste zaken van de gehele reis. De uitbraak van bijvoorbeeld buikgriep (of een andere ziekte) is de grootste nachtmerrie van elke willekeurige rederij. Daarom worden er zeer hoge eisen gesteld aan de hygiëne aan boord. Niet alleen van de (zichtbare) bemanning, maar ook in de keuken. Zelfs van de passagiers wordt verwacht dat zij hun steentje bijdragen.

Topprioriteit van de rederijen

Aan boord van een cruiseschip, waar relatief veel mensen betrekkelijk dicht op elkaar verblijven, liggen besmettelijke ziektes op de loer. Daarom is hygiëne één van de topprioriteiten aan boord van een cruiseschip. Dit begint al voordat de passagiers ook maar één stap aan boord van het schip kunnen zetten. Er wordt voor vertrek niet alleen een document uitgereikt waarin alle informatie over de hygiëne en het welbevinden aan boord in staat, maar ook een gezondheidsverklaring ontbreekt niet. Deze moet worden ingevuld en ondertekend. Als bij het inschepen blijkt dat een passagier toch iets onder de leden heeft, zal deze persoon de toegang aan boord geweigerd worden. Dit is niet om vervelend te doen maar puur om gezondheidsproblemen gedurende de cruise te voorkomen.

Het belang van handen wassen

Bij het maken van een cruise kan het gebeuren dat er iemand aan boord komt die het norovirus bij zich draagt. Het norovirus is zéér besmettelijk en is de beruchte veroorzaker van buikgriep. De drager van het virus hoeft zelf niet ziek te zijn maar kan andere passagiers wel besmetten. De grootste besmettingsbron aan boord van een cruiseschip is het (openbare) toilet. Het virus zit namelijk in de ontlasting van de besmette persoon.

De instructies bij de openbare toiletten op het cruiseschip zijn dan ook helder: handen wassen na ieder toiletbezoek en de deurkruk alleen met een papieren zakdoekje aanraken. Het is verstandig om deze regels ook in de hut te hanteren om te voorkomen dat het virus zich een weg “baant” over het gehele schip. Uiteraard blijft het verstandig om regelmatig de handen te wassen.

Lees ook: Veiligheidsoefeningen tijdens een cruise? Dit moet u weten!

Ontsmettingsmiddel

Naast het vele handen wassen is het verstandig om regelmatig gebruik te maken van de vele automaten en sanitizers met ontsmettingsmiddel. Even de handen in de automaat steken en er wordt een pufje ontsmettingsmiddel overheen gesproeid. Daarnaast staan er op veel cruiseschepen bij elke ingang van het buffetrestaurant crewleden met een flacon ontsmettingsmiddel klaar. Geen passagier kan en zal hieraan ontkomen. Toch een veilig idee dat iedereen met schone handen aan het buffet zit.

Achter de schermen: hygiëne aan boord van een cruiseschip

Ook achter de schermen is hygiëne topprioriteit, vooral in de keuken. Buitenstaanders mogen er slechts bij hoge uitzondering en voorzien van een haarnetje naar binnen. Als er voedsel aangeraakt wordt, moet wat op het bord achterblijft direct weggegooid worden. Obers mogen alleen via een specifieke route met dienbladen vol vuile vaat naar binnen, zetten die neer, wassen en ontsmetten hun handen en mogen dan pas met nieuwe gerechten via een andere route weer naar buiten. Alle gerechten moeten binnen een tijdsbestek van vier uur genuttigd worden. Dat wordt middels een strak etiketteringssysteem bijgehouden. Voedsel wat binnen dat tijdsbestek niet is gebruikt, wordt vernietigd. Het ongebruikte voedsel gaat dan in een tank waar het wordt vermalen en aan de vissen gevoerd wordt. De borden worden bij een extreem hoge temperatuur afgewassen om zo alle eventuele bacteriën te vernietigen.

Uiteraard is er ook zeer veel aandacht voor de schoonmaak van het schip. Er worden zeer strenge eisen aan de schoonmaakwerkzaamheden gesteld om de kansen op besmetting tot het minimum te beperken. Zo kunt u dus met een gerust hart aan boord stappen zonder zich zorgen te maken over de hygiëne aan boord van een cruiseschip! Mocht u gedurende de cruise vragen hebben over dit onderwerp, kunt u hiervoor altijd bij de bemanning terecht.

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef
29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef

Schip: Noordam

Vertrekdatum: 29 januari 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Singapore

Route

29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef route
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */