Er zijn mensen die angst hebben voor zeeziekte tijdens een cruise. Natuurlijk kan dit voorkomen, maar de kans hierop is niet zo groot. Zeeziekte tijdens een cruise komt namelijk niet veel voor. Een cruiseschip heeft een grote omvang en hoe groter het schip, hoe stabieler het op het water ligt. Daarnaast is het goed te weten dat de moderne cruiseschepen beschikken over moderne stabilisatoren die het schommelen voor het grootste gedeelte weten te beperken. Om hierover toch wat “bagage” mee te geven voor het geval dat u klachten krijgt, geven wij wat tips wat u kunt doen bij zeeziekte tijdens een cruise.
Zeeziekte is een vervelende kwaal die veroorzaakt wordt door een overmatige stimulatie van het evenwichtsorgaan als gevolg van de bewegingen van de zee. Er zijn een aantal methoden die u kunt gebruiken om zeeziekte te bestrijden:
Er zijn diverse medicijnen die kunnen helpen om zeeziekte te bestrijden. U kunt hiervoor voorafgaand aan de cruise uw huisarts raadplegen, maar ook bij de apotheek of drogist kunt u voor dit soort middelen terecht. Middelen met cinnarizine, cyclizine of meclozine als werkzame stof, worden gebruikt tegen klachten als wagen- en zeeziekte. U kunt bij aankoop een gediplomeerd specialist om advies vragen welk middel voor uw situatie het geschiktste is. Er zijn ook pleisters verkrijgbaar die een werkzame stof tegen reisziekte bevatten. Deze worden achter het oor geplakt en hoeven slechts eens in de drie dagen vervangen te worden.
Veel mensen gebruiken gember als natuurlijk medicijn tegen reisziekte. Het kauwen op stukjes gember of het drinken van gemberthee is voor veel mensen zeer doeltreffend gebleken. Gember(poeder) is eenvoudig verkrijgbaar en makkelijk mee te nemen.
Veel mensen kiezen ervoor om niet veel te drinken als ze misselijk worden. Dat is nu net niet de juiste keuze. Een goede hydratatie zorgt er immers voor dat u minder last krijgt. Uitdroging leidt juist tot meer misselijkheid. Hierbij is het natuurlijk niet verstandig om alcoholische dranken te gebruiken. Alcohol zorgt er juist voor dat u sneller vocht verliest. Bovendien verstoort alcohol uw evenwichtsorgaan, waardoor het effect van de golven alleen maar sterker wordt.
Mocht u aan boord van het cruiseschip toch last krijgen van zeeziekte, is het een goede keus om u naar een plek te begeven waar de beweging het minst gevoeld wordt. De beste plek is buiten, midden op het dek. Probeer hierbij rokerige, benauwde en geurende ruimtes te vermijden. Haal diep adem en staar naar buiten in de verte. Focus op de horizon, richt u daarbij niet op de golven of bewegende objecten. Verzet u niet tegen de beweging van de boot, maar ga er juist in mee. U kunt uw lichaam laten wennen aan de bewegingen van het schip door buiten te gaan staan als het schip gaat varen en de horizon in het zicht te houden.
Dit klinkt allemaal heel zwaar, maar in de praktijk komt het niet zo veel voor dat mensen tijdens een wereldcruise last krijgen van zeeziekte. Wat ons betreft hoeft deze angst u niet te weerhouden van zo’n mooie, unieke vakantie. Voor vragen of problemen is er overigens altijd een medische post aan boord beschikbaar.
Als u van tevoren de angst heeft om zeeziek te worden, is het verstandig om voor een hut te kiezen, waarbij u het minste last heeft van schommelingen. De keuze zal dan vallen op een buitenhut aan een hoger dek, in het midden van het schip. Op deze plaats heeft u het minste last van eventuele schommelingen. Wij helpen u graag met de keuze van uw hut.
Mocht u verdere vragen of behoefte hebben aan persoonlijk advies over dit onderwerp, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij hebben veel ervaring in de cruisebranche en kunnen u goed op weg helpen, ook met twijfels die u eventueel heeft over een wereldcruise.