In de meeste restaurants of hotels zult u wellicht een fooi voor de bediening achterlaten als u tevreden bent over de geleverde service. Bij het maken van een cruise werkt het fooiensysteem echter anders. In dit artikel vertellen we alles hoe het zit met fooi geven bij een cruise.
Het is altijd leuk om een extra stukje waardering te geven aan het bedienend personeel na afloop van een gezellige avond of een verblijf. In veel gevallen laat u wat extra geld achter als “tip”. In de cruisewereld gaat dit anders dan u wellicht gewend bent in hotels of restaurants. Daarnaast is er een groot verschil tussen de diverse rederijen wat betreft het fooi geven bij een cruise. Er zijn maatschappijen die hier een vrij strikt beleid in hebben en andere maatschappijen stellen het geven van fooien helemaal niet op prijs. Het is goed om hier even rekening mee te houden. De meeste mensen hebben ook absoluut geen moeite met het geven van de fooi na een onvergetelijke reis, mits ze weten hoe het systeem in elkaar zit.
Er is een aantal cruisemaatschappijen, waarbij de fooien in de gehele cruiseprijs zijn verwerkt. Regent Seven Seas Cruises is één van de toonaangevende cruisemaatschappijen die dit systeem hanteert. Daarnaast biedt ook een rederij als Cunard complete wereldcruises aan, waarbij de fooien inclusief zijn.
Er zijn echter ook maatschappijen die een volledig vrij fooiensysteem hebben. U kunt zelf bepalen aan wie u fooi geeft en het bedrag dat u wilt schenken. U kunt dit bedrag persoonlijk geven, maar als u door drukte hier geen gelegenheid voor hebt, is het ook mogelijk om dit bij de receptie te regelen.
Daarnaast zijn er maatschappijen die richtlijnen geven voor het geven van de fooi en hiervoor een procedure hebben. Bij deze maatschappijen is de fooi niet bij de cruiseprijs inbegrepen. Hoewel u natuurlijk goed moet weten dat het geven van een fooi nooit verplicht is, is het hoogst ongebruikelijk om hier niet aan deel te nemen. Veel cruisemaatschappijen doen overkomen dat het salaris van het personeel hieraan gekoppeld is, maar dat is natuurlijk niet zo. De fooien zijn een extraatje.
De maatschappijen die richtlijnen hebben uitgeschreven voor het fooienstelsel hebben hier een vast bedrag in aangehangen. In veel gevallen hangt de hoogte van het bedrag af van het arrangement dat u gekozen heeft. Een voorbeeld hiervan is de Holland America Line die de hoogte van de fooi koppelt aan de hut waar u in verblijft. Als u gebruik maakt van een grotere of luxueuzere hut zal een hoger fooi bedrag “gevraagd” worden.
Als u minder wilt geven dan het vastgestelde bedrag, kunt u dit aangeven bij de receptie aan boord van het cruiseschip. Hier krijgt u ook een voucher als u het bedrag hebt voldaan. Op deze manier voorkomt u dat de fooi achteraf op uw rekening wordt gezet. Het voordeel hiervan is dat de fooi op een eerlijke wijze wordt verdeeld en ook het personeel in de machinekamer, die u minder ziet maar wel net zo’n groot aandeel heeft in uw vakantie, ook kan genieten van de fooi.
Naast de twee bovengenoemde methodes zijn er ook maatschappijen die een extra bedrag op de cruiserekening plaatsen als fooi. Of bij dranken die niet inbegrepen zijn in de cruiseprijs een service charge rekenen. Deze service charge is ongeveer 15% maar staan vaak niet op de kaart vermeld. Daarom is het goed om er van tevoren rekening mee te houden.
Cruisemaatschappijen die een extra bedrag op de cruiserekening plaatsen als fooi rekenen een vast bedrag per persoon per dag. Het gemiddelde bedrag aan fooien schommelt tussen de 10 en 12 dollar (ongeveer 7 of 8 euro).
Zoals eerder aangegeven is het goed om te beseffen dat een fooi nooit verplicht kan worden gesteld en altijd op vrijwillige basis is. U kunt de fooi dan ook aan het begin van de cruise van de boordrekening af laten halen om volledig zelf te bepalen aan wie u uw fooi geeft.
Vanzelfsprekend zullen we u uitgebreid informeren over het fooiensysteem van de cruise naar uw keuze en zal ook de cruisemaatschappij die u heeft uitgekozen voor uw cruise dit nogmaals uitleggen. Op deze manier komt u tijdens uw reis niet voor onaangename (financiële) verrassingen te staan als u onverwachte kosten op uw eindafrekening terugvindt. Dit is niet nodig en vanzelfsprekend zeker niet gewenst. Als u vooraf weet hoe het fooiensysteem in elkaar zit, voorkomt u dit.