Disembarkation day: ontschepen bij een cruise, zo werkt dat

Icon 30/10/2018
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

Aan alles komt een eind en dit is helaas ook het geval bij een fantastische cruise. Zoals u ongetwijfeld gedurende de reis ervaren zult hebben, is alles tot in perfectie georganiseerd. De laatste dag en het ontschepen vormen hier zeker geen uitzondering op. De procedures hiervoor zijn bij de meeste cruisemaatschappijen ongeveer gelijk. We vertellen u in dit artikel hoe het ontschepen bij een cruise in z’n werk gaat en hoe deze dag eruit ziet.

Disembarkation day

De dag van het ontschepen bij een cruise wordt ook wel “disembarkation day” genoemd. Deze dag begint eigenlijk op de avond voor uw aankomst bij de bestemmingshaven. Dit is het moment dat de koffers gepakt moeten worden en u uw handbagage weer binnen handbereik moet hebben. Voordat u naar bed gaat, zet u de ingepakte koffer(s) op de gang. Deze koffers krijgt u pas weer terug in de terminal in de haven.

Het is dus heel belangrijk dat u de spullen die u nog nodig hebt, in uw handbagage of een aparte tas doet. Denk hierbij aan uw toiletartikelen, kleding voor de laatste dag, medicijnen, belangrijke papieren en andere spullen die u graag bij de hand wilt houden. Vergeet zeker geen boek of iets anders om uzelf te vermaken in uw handbagage te stoppen. Dit kunt u wellicht de volgende dag goed gebruiken.

Vertrek volgens kleurcode

Op de avond voor vertrek krijgt u van de cruisemaatschappij labels overhandigd met een specifieke kleur. Deze kleur refereert aan de tijd dat u de volgende dag van boord mag. De cruisemaatschappij heeft immers een procedure om het vertrek van de gasten te kunnen reguleren. Hiermee worden chaotische omstandigheden voorkomen. U moet er niet aan denken dat alle gasten (en dat zijn er soms wel een paar duizend) allemaal tegelijkertijd van boord willen gaan.

De kleur van de labels die u toegewezen krijgt, hangt af van uw programma gedurende de dag van het ontschepen. Als u bijvoorbeeld een excursie heeft geboekt, een aansluitende vlucht moet halen of andere specifieke wensen heeft, zal de cruisemaatschappij hier uiteraard rekening mee houden. U krijgt de laatste avond ook uw paspoort terug als u deze heeft ingeleverd bij het inschepen.

De dag van het ontschepen

De koffers worden gedurende de nacht bij de hutten opgehaald. Hier heeft u geen omkijken meer naar. De volgende dag kunt u uiteraard nog van een heerlijk ontbijt genieten. Het is wel aan te raden om dit ruim voor de ontschepingstijd te doen zodat u hier lekker de tijd voor heeft en van de gelegenheid gebruik kunt maken om afscheid te nemen van de bemanningsleden die ervoor hebben gezorgd dat u een fantastische reis heeft gehad. Vooral de buffetrestaurants zijn vaak erg druk op deze ochtend. Het is daarom een betere keuze om voor een bedieningsrestaurant te kiezen.

Vlak voor of vlak na het ontbijt moet u uw hut verlaten hebben. U zult dan in één van de openbare ruimtes wachten op verdere aanwijzingen. Het is verstandig om voor dit moment iets van vermaak bij u te hebben, zoals wat te lezen. Er is aan boord op dat moment niet veel te doen.

De procedure bij het ontschepen

De kleurcodes worden via de omroepinstallatie afgeroepen. Op het moment dat uw kleurcode wordt omgeroepen, kunt u zich rustig naar de uitgang begeven en van boord gaan. Het is niet de bedoeling dat u eerder die kant op gaat. De procedure zal dan in de war lopen en dat is niet de bedoeling. In de meeste gevallen gaat er om het kwartier een groep passagiers van boord. In de terminal zult u uw koffer weer aantreffen en uw reis verder kunnen vervolgen. Ook deze laatste etappe hebben wij voor u uitgestippeld. Wereldcruisen.nl organiseert uw cruise vanaf het moment dat u de deur uitstapt tot het moment dat u weer voor uw eigen deur staat.

Zelfstandig ontschepen bij een cruise?

Voor de volledigheid is het goed te benoemen dat er rederijen zijn die een mogelijkheid bieden om gedurende een bepaalde tijd zelfstandig te ontschepen. Er wordt dan niet met de genoemde kleurcodes gewerkt, u hoeft dan ook niet te wachten en u kunt in uw eigen tempo van boord wandelen. Voorwaarde is echter wel dat u dan zelf uw eigen koffers van boord kunt dragen dus dat is wel goed om even rekening mee te houden.

De cruise maatschappijen zullen u ruim op tijd alle benodigde informatie geven over het moment dat u uw paspoort kunt ophalen en de ontschepingprocedure. Heeft u op dit moment vragen over de procedure bij het ontschepen bij een cruise en de voorbereidingen hierop? Vraag het ons gerust. We vertellen u hier graag meer over.

Wilt u meer lezen over de eerste dag van uw cruise, embarkation day? Lees verder in deze blog!

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */