Dagboek van een wereldcruiser: ontdekkingen in Indonesië

Icon 26/02/2020
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

30 november 2019. De komende periode staan er heel wat ontdekkingen in Indonesië op de planning. We bezoeken onder andere Sabang, Semarang, Lombok, de Komodo eilanden en natuurlijk Bali. Onderweg stoppen we ook nog in Singapore. Ik kan niet wachten!

Helaas ging de tour die ik geboekt had in Sabang niet door. Het heeft hier behoorlijk geregend de laatste dagen en er waren te veel kwallen in de zee. Daarom adviseerde onze lokale touroperator om onze snorkeltour te cancellen. Ik heb ook niets anders geboekt en ben in mijn eentje de stad gaan verkennen.

Tijdens mijn wandeling ontdekte ik hoe vriendelijk de lokale bevolking is. Er werd ontzettend veel gezwaaid en ‘good morning!’ geroepen. Ik voelde me heel welkom. Hier en daar werd ik wel aangesproken door tuk-tuk bestuurders met de vraag of ik misschien een tour wilde, maar met een simpel ‘nee’ waren ze tevreden en reden ze verder. Ik heb me in ieder geval geen moment onveilig gevoeld in m’n eentje.

Sabang ontdekkingen in Indonesië

Na 35 minuten lopen in de verzengende hitte, ben ik neergeploft op een strandje en heb ik nog even genoten van het lokale leven dat zich voor mijn neus voltrok. Net toen ik terug was op het schip, begonnen de twee moskeeën die vlakbij de haven lagen, met het oproep tot gebed. Een bijna hypnotisch geluid dat echt door de hele stad hoorbaar is.

Dagje op zee

Vandaag was ik ontzettend vroeg wakker. We hebben de mogelijkheid om via de TV live mee te kijken met de camera op de brug. Heel fijn om zo wat meer van de omgeving te zien. Er was duidelijk een storm aan de gang, met de ene na de andere lichtflits. Ik haastte me naar buiten om dat spektakel live te bewonderen, maar toen ik buiten stond, was de storm helaas weer gaan liggen. Toch was het ook bijzonder om zo vroeg rond te lopen over het dek. Het hele schip was nog in diepe slaap en ik heb het nog nooit zo rustig gezien bij het zwembad.

’s Middags bespreek ik met de andere wereldcruisers aan boord wat onze plannen zijn voor Singapore, de eerstvolgende haven die we zullen bezoeken!

Op verkenning door Gardens by the Bay

Ik had heel erg veel zin om Singapore te verkennen. Vooral de beroemde Gardens by the Bay stonden hoog op mijn lijstje. Ik ben direct van boord gegaan en heb koers gezet richting de beroemde tuinen. Dat ze behoorlijk bekend zijn is duidelijk te merken aan de grote hoeveelheid toeristen die dit gebied bezoekt. Maar dat wist ik van tevoren en dat mocht de pret niet drukken.

Drukte in Gardens by the Bay

Het Gardens by the Bay park is veel groter dan alleen de bekende overdekte Flower Dome en Cloud Forest en de Canopy walk. Hiervoor moet je een toegangskaartje kopen, maar de rest van het gebied kun je vrij doorheen wandelen. Dat heb ik dan ook naar hartelust gedaan voordat ik de twee Flower Dome en Cloud Forest bezocht. En dat was maar goed ook, want ’s middags begon het ontzettend hard te regenen en te stormen. Helaas kon ik daardoor ook de Canopy walk niet meer doen, deze wordt afgesloten bij slecht weer. Ook een ritje in de beroemde Singapore Flyer besloot ik voor een later moment te bewaren. Gelukkig bezoeken we Singapore nóg een keer in januari, laten we hopen dat het weer dan beter is!

Gardens by the Bay in Singapore

De rest van mijn dag bracht ik door in het enorme winkelcentrum The Shoppes. Als er één ding is wat ze hier goed kunnen, is het wel winkelcentra bouwen; wat een uitbundigheid! Er vaart zelfs een gondel over een klein kanaal ín het winkelcentrum.

Singapore gondel in Shoppes

De komende twee dagen brengen we op zee door, voordat we aankomen in Semarang, Indonesië! Daar staat een lange tour naar de bekende Borobudur tempel op de planning. Die duurt maar liefst 10 uur!

Ontdekkingen in Indonesië: Borobudur tempel

Om kwart voor zeven ’s ochtends vertrokken we vanaf Boudicca. Het kost ongeveer 3 uur om bij de beroemde Borobudur tempels te komen vanaf de haven. We hadden zelfs een politie-escorte die ons door het drukke verkeer loodste.

Borobudur is een 9e eeuws boeddhistische tempel in Centraal Java. De tempel bestaat uit negen lagen en er zijn ongeveer 500 boeddhabeelden die de tempel verfraaien. In 1991 is de tempel grondig gerestaureerd en sindsdien is het een UNESCO werelderfgoed.

Borobudur tempel

Inmiddels is het met 33 graden behoorlijk heet en de luchtvochtigheid is hoog, maar dat mag de pret niet drukken. Ik liet de rest van de tourgroep voor wat hij was en besloot het complex op eigen houtje te verkennen. De tempel zit vol met prachtige details en de boedhhas zijn overal; sommige met hoofd, andere zonder. Het was behoorlijk druk en dus een uitdaging om foto’s te maken waar geen andere mensen op staan, maar uiteindelijk is het gelukt (met heel veel geduld).

Borobudur Java
Ontdekkingen in Indonesië - Borobudur

Na een lunch met traditionele, Indonesische dans was het tijd om terug te keren naar Boudicca. Het was een mooie, maar vermoeiende dag.

We hebben vijf opeenvolgende havendagen vanaf morgen, dus er is in mijn volgende blog weer genoeg te vertellen over mijn ontdekkingen in Indonesië!


De komende weken houdt onze wereldcruiser aan boord van de 2019 wereldcruise met Boudicca u op de hoogte van haar cruise-ervaringen. Wilt u meer weten over deze cruise, kijk dan bij ons aanbod.

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */