Dagboek van een wereldcruiser: op safari in Zuid-Afrika

Icon 01/01/2020
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

2 november 2019 We zijn onderweg naar Port Elizabeth voor mijn eerste safari in Zuid-Afrika. Het waait, het is koud en de zee is behoorlijk ruw, toch voel ik bijna geen beweging aan boord. Voordat ik aan deze cruise begon, was ik best een beetje bang om zeeziek te worden, maar tot nu toe gaat het super. Zeeziekte aan boord van een lange cruise komt bijna niet voor, maar met een ruwe zee is het toch altijd even afwachten hoe het lichaam reageert.

Vandaag is de dag van mijn eerste safari! We gaan naar Kariega Game Reserve voor een drie uur durende rit over de savanne. Meteen bij binnenkomst van het reservaat spotten we twee enorme olifanten! Dat belooft wat voor de rest van de dag. Tijdens de rit door het park is het een komen en gaan van ‘oh’s’ en ‘ah’s’ in de jeep; we spotten zebra’s, bavianen, antilopes, gnoes en maar liefst vijf neushoorns.

Opeens schoten de dieren alle kanten op; het was duidelijk dat iets hen had laten schrikken. Het hoefgetrappel was heel indringend. We dachten even dat er een leeuw of een ander roofdier verscholen zat in de bosjes, maar er gebeurde niets.

Later zagen we nog wel twee leeuwen, maar die waren duidelijk niet in de stemming om te jagen. Ze lagen lekker te rusten in de schaduw.

Leeuwen in Zuid-Afrika

Pas vlak voor het einde van de safari spotten we eindelijk een paar giraffes. Deze beesten zijn zo enorm, maar stralen tegelijkertijd een gevoel van rust uit. Het was fijn om ze nog even gezien te hebben voor het eind van de safari.

Het was een geslaagde dag en tijdens deze eerste minisafari hebben we écht mazzel gehad met het aantal dieren dat we gespot hebben. Dat smaakt naar meer! Gelukkig komen we morgen aan in Richards Bay, waar nóg een safari op de planning staat.

Een dagje op zee

We hebben wat vertraging, waardoor we een ongeplande zeedag hebben. We zouden eigenlijk ’s nachts naar Richards Bay varen, maar we moeten een nacht in Port Elizabeth blijven en zijn daardoor pas aan het eind van de dag in Richards Bay. We weten nog niet zo goed wat de impact is op het programma, maar ik hoop dat we nog wel tijd hebben voor de geplande safari!

Ik ga de zeedagen wel steeds meer waarderen. Dat realiseer ik me tijdens een lunch op dek 6. Lekker ontspannen, mensen kijken én genieten van de heerlijke geuren die uit de keuken komen. Dit is misschien wel mijn favoriete plek op Boudicca.

Een aangepast schema

Door het oponthoud komen we zoals gezegd later aan in Richards Bay. Gelukkig gaat de safari gewoon door zoals gepland, maar het bezoek aan het eiland Mayotte slaan we over. Jammer, want dit eiland in de Indische Oceaan schijnt heel mooi te zijn. Wel bezoeken we in plaats van één haven in Madagaskar nu twee havens. Mooi opgelost denk ik. Dat levert natuurlijk wel een last-minute onderzoek op naar onze nieuwe haven, Diego Suarez. Samen met een andere passagier plan ik in wat ik daar wil zien en doen.

De laatste safari in Zuid-Afrika

Vandaag is de laatste dag in Zuid-Afrika en mijn tweede safari ooit staat op de planning. Op ongeveer anderhalf uur rijden van Richards Bay ligt het Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve, een reservaat van ongeveer 960 vierkante kilometer met een enorme diversiteit aan wildlife, flora en fauna.

Het is ontzettend warm en de luchtvochtigheid is hoog, geen ideale omstandigheden voor een safari. Net als mensen, gaan dieren dan namelijk op zoek naar de schaduw voor verkoeling. Toch hebben we onder andere wilde zwijnen, bavianen, mestkevers, witte neushoorns, zebras, antilopes, buffels, wrattenzwijnen en koedoes gezien. Niet slecht!

Vrijwel overal waar ik kijk, valt wat te zien. Als het geen dieren zijn, dan is het wel het prachtige reservaat zelf. Maar waar ik écht voor kwam, zijn de olifanten en die waren in dit park overal! Een enorme kudde met kleintjes passeerde onze jeep op slechts een paar meter. Het was een onvergetelijke ervaring om ze te zien spelen in de modder en bij het meertje. We hebben er minstens 30 gezien en ik raak er nog steeds niet over uitgepraat en ik was helemaal in mijn nopjes toen we teruggingen naar het schip.

Op safari is het nooit gegarandeerd dat je ook daadwerkelijk dieren ziet, daarom heb ik er ook twee geboekt. Maar voor mij kon het niet beter! Ik heb wel even om na te genieten van de safari’s, want de komende drie dagen brengen we op zee door, onderweg naar de eerste haven van Madagaskar.


De komende weken houdt onze wereldcruiser aan boord van de 2019 wereldcruise met Boudicca u op de hoogte van haar cruise-ervaringen. Wilt u meer weten over deze cruise, kijk dan bij ons aanbod.

Kom naar de gratis informatiedag

Wilt u meer weten over (wereld)cruisen? Bent u benieuwd naar specifieke rederijen? Op 24 mei 2024 organiseert Wereldcruisen.nl in samenwerking met DockC Cruisepartners een gratis informatiedag in Amersfoort.

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */