Cruisen tijdens het orkaanseizoen: dit moet u weten

Icon 02/10/2019
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

Zon, strand, indrukwekkende bezienswaardigheden, het luxe verblijf en uiteraard de weidse vergezichten over de oceaan zijn voor veel reizigers belangrijke redenen om voor een cruise te kiezen. Voordat u echter de prachtige zonsondergangen tegemoet vaart, zijn er een aantal zaken om even over na te denken. Eén van die zaken is het weer. Afhankelijk van waar u naartoe reist, kunnen in een bepaalde tijd van het jaar ook orkanen voorkomen. U zult vast wel van het orkaanseizoen gehoord hebben. Tijdens deze maanden loopt u nét even meer kans op een flinke storm tijdens uw cruise dan in andere maanden. Als u van plan bent om in deze tijd van het jaar te gaan varen, is het belangrijk om te weten wat u kunt verwachten bij het cruisen tijdens het orkaanseizoen.

Laten we u direct een zorg ontnemen. Het lezen van de bovenstaande introductie kan misschien een onterechte vrees oproepen. Dit is ook de reden dat we een blog hebben geschreven over dit onderwerp. U hoeft niet te vrezen voor huilende stormen, dreunende regen en metershoge golven die tegen de romp klappen terwijl u zich vastklampt om staande te blijven. Cruiseschepen zijn ongelooflijk veilig in een storm, voor het onwaarschijnlijke geval dat u er een tegenkomt, maar dit is onwaarschijnlijk. Bij het vormgeven van de route wordt altijd rekening gehouden met het orkaanseizoen. De kans dat u midden in een orkaan terecht komt, is dus niet zo groot.

Wanneer is het orkaanseizoen?

Het zogenaamde orkaanseizoen is het seizoen waarin ongeveer 97% van de stormen plaatsvindt. Deze periodes variëren en zijn afhankelijk van het werelddeel. In de oostelijke Caraïben en aan de oostkust van de VS vinden de meeste stormen plaats tussen half augustus en half september. In het West-Caribisch gebied komen ze iets later voor, tussen half augustus en begin november. De piekmaanden voor orkanen op het zuidelijk halfrond (Australië, Nieuw-Zeeland en Hawaï) zijn maart en april.

Buiten deze data is het uiterst zeldzaam om tijdens een cruise een orkaan tegen te komen. Er zijn ook delen van de wereld waar veel minder kans is op een orkaan, zoals Alaska, Canada of de Middellandse Zee. 

Cruisen tijdens het orkaanseizoen: is het schip veilig?

Kapiteins van cruiseschepen zijn zeer bedreven in het omgaan met orkanen. De belangrijkste tactiek van de kapitein is het vermijden van een orkaan. De schepen van tegenwoordig zijn uitgerust met uiterst geavanceerd apparatuur om het weer te monitoren, inclusief ultramoderne satellieten waarmee de schepen een storm kunnen identificeren. Dit kan al ruim voordat het cruiseschip de orkanen ook maar zouden kunnen tegenkomen op hun route. Hierdoor kunnen er ruim op tijd wijzigen in de route aangebracht worden of kan er een haven opgezocht worden om voor anker te gaan totdat de storm gepasseerd is.

Dit zou echter kunnen betekenen dat u qua bezienswaardigheden misschien iets mist dat u hoopte te bezoeken.

Wees flexibel

De sleutel tot genieten van cruisen tijdens het orkaanseizoen is er rekening mee te houden dat er een verandering in de route kan plaatsvinden. Het is dus belangrijk om een zekere mate van flexibel te zijn in uw verwachtingen. Ga er niet automatisch van uit dat een bepaalde haven bezocht wordt, want misschien is de kapitein wel genoodzaakt om de koers te wijzigen. Het zou natuurlijk zonde zijn om door de teleurstelling van een ​​gemiste haven alle nieuwe ervaringen in alternatieve havens te laten bederven. Als u open staat voor aanpassingen, komt u misschien wel tot de ontdekking dat een haven die u oorspronkelijk niet zou bezoeken, eigenlijk uw favoriet blijkt te zijn! Cruisen tijdens het orkaanseizoen is een leuk avontuur, dus leun achterover, ontspan en kijk waar het schip u brengt. Uiteraard zal de kapitein uitleggen waarom een keuze gemaakt moet worden. Tevens zal er worden gezorgd voor een passend alternatief. 

Wat gebeurt er als een haven onverwachts niet bezocht kan worden? U leest het in deze blog.

Pak in voor alternatieve bestemmingen

Als u kiest voor een cruise in het orkaanseizoen, kunt u het beste rekening houden met het wijzigingen in de route. Dat betekent dat u misschien ook andere kleding nodig heeft. Het kan namelijk gebeuren dat als u vrij ver van de geplande koers af moet gaan, het een paar dagen koeler weer is dan u had verwacht, dus pak minstens één lange broek en een lichte jas in.

Ook als u onverhoopt een paar extra dagen aan uw cruise moet toevoegen, wilt u ook niet onvoorbereid op pad gaan. Pak in dit seizoen dus altijd een paar extra essentiële items in, zoals pyjama’s, basic tops en ondergoed, of zorg ervoor dat u gedurende de reis een was laat doen. Zo kunt u deze dagen lekker ontspannen doorbrengen, terwijl de rest van de passagiers druk in de weer zijn met het vinden van een mogelijkheid om wat kleding te laten wassen en de wasservice overuren draait. U heeft dus alle opties om te genieten, waar de cruise u ook maar naartoe brengt.

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */