Het Captain’s dinner: een must tijdens uw cruise

Icon 25/06/2018
Icon Door wereldcruisen
Icon 0 reacties

Veel rederijen organiseren gedurende de cruise één of twee keer een Captain’s dinner. Hiermee wordt een oude traditie uit de scheepvaart in ere gehouden, maar nu op een iets andere wijze in vergelijk met hoe dit in het verleden ging. Het is zeker de moeite waard om dit soort (gala) avonden te bezoeken. De cruisebemanning zal zich nóg meer uitsloven om een speciaal tintje aan de avond te geven, net zoals dit vroeger ging.

Terug in de tijd, het menu van toen

Een Captain’s dinner stamt uit de tijd dat de Engelse handelscompagnieën en de VOC (de Verenigde Oost-Indische Compagnie) nog zeer actief en vaak langdurig op de diverse zeeën over de hele wereld te vinden waren. De schepen van toen hadden natuurlijk lang niet een dergelijke luxe inrichting als we nu op de cruiseschepen terug zien. De scheepsruimen waren vochtig en klam waardoor het voedsel snel zou kunnen beschimmelen of bederven tijdens een langdurige reis.

Er was in die tijd een duidelijke hiërarchische structuur aan boord, hetgeen ook te merken was in de maaltijden. De “gewone” bemanning kreeg scheepsbeschuit in vorm van harde, droge koeken, peulvruchten en spekvet te eten. Dit waren voedingsmiddelen die zeer lang houdbaar waren en prima als dagelijks maal konden dienen.

De kapitein kon zich wat meer “luxe” veroorloven. Zijn maaltijd bestond uit gezouten mager spek, kapucijners, mosterd en ingemaakt tafelzuur. Ook deze producten waren lang houdbaar, maar waren wel veel smaakvoller.

Wat is een Captain’s dinner?

Op veel schepen, onder andere op de schepen van de Holland Amerika lijn, was het tijdens een transatlantische oversteek de traditie dat er op de eerste en op de laatste avond van de tocht een Captain’s dinner werd georganiseerd.

Op deze avonden dineerde de kapitein tussen de gasten in de eetzaal. Vanzelfsprekend was hij zowel letterlijk als figuurlijk het middelpunt, want voor hem werd er een tafel gereserveerd in het midden van de zaal. Zijn tafelgenoten waren de prominente gasten die op uitnodiging van de directie van HAL een plek aan zijn tafel toegewezen hadden gekregen.

Er werd veel aandacht besteedt aan deze speciale avonden. Iedereen was in galakleding gekleed, de tafels waren mooi gedekt en ook de maaltijd was voor deze gelegenheid extra uitgebreid. Het menu bestond uit meerdere gangen, waar een gerecht met kapucijners zeker een onderdeel van was. Als dessert was het de traditie om brandende ijstaarten in de verduisterde ruimte te serveren.

Bezoek zeker het huidige Captain’s dinner!

Tegenwoordig houden veel cruisemaatschappijen het Captain’s dinner in ere door gedurende de reis ook één of meerdere avonden in deze stijl te organiseren. Als er een Captain’s dinner op uw cruise georganiseerd wordt, raden we u zeker aan om hierbij aanwezig te zijn. Ook nu zal de bemanning er alles aan doen om een speciaal tintje aan de avond te geven. Volledig volgens de traditie zal op deze avond een uitgebreid diner op het menu staan, alleen nu vanzelfsprekend met behulp van de huidige voorzieningen. U hoeft overigens niet bang te zijn dat u op deze avond alleen kapucijners krijgt. Het menu heeft wel een update gekregen. Ook de dresscode is, volgens traditie, stijlvol. U zult hier in galajurk of in smoking moeten verschijnen. De entourage zal chique zijn en u een ervaring bieden die u nooit zult vergeten.

Meer lezen over de dresscode aan boord van een cruise? Lees deze blog.

Vanzelfsprekend zullen wij u informeren of u gedurende uw cruise ook samen met de kapitein van het diner zult kunnen genieten. Daarnaast zullen wij natuurlijk ook al uw vragen hierover beantwoorden gedurende onze persoonlijke adviesgesprekken. Wij wensen u een smakelijk diner en natuurlijk veel plezier op deze onvergetelijke avond.

Vraag de brochure aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen een paar minuten de brochure van Holland America Line in uw mailbox. 

29-daagse cruise Alaska en Hawaii
29-daagse cruise Alaska en Hawaii

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 31 augustus 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Seatle

Route

29-daagse cruise Alaska en Hawaii route
29-daagse cruise Groenland en IJsland
29-daagse cruise Groenland en IJsland

Schip: Nieuw-Statendam

Vertrekdatum: 29 juni 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Rotterdam

Route

29-daagse cruise Groenland en IJsland route
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas
36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas

Schip: Koningsdam

Vertrekdatum: 15 februari 2025

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: San Diego

Route

36-daagse cruise Hawaii, Tahiti en Marquesas - route
28-daagse cruise Amazone
28-daagse cruise Amazone

Schip: Zaandam

Vertrekdatum: 8 februari 2025

Aantal dagen: 28

Vertrek- en aankomsthaven: Miami

Route

28-daagse cruise Amazone
29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef
29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef

Schip: Noordam

Vertrekdatum: 29 januari 2025

Aantal dagen: 29

Vertrek- en aankomsthaven: Singapore

Route

29-daagse cruise Vulkanen en Great Barrier Reef route
36-daagse cruise rondom Australië
36-daagse cruise rondom Australie

Schip: Westerdam

Vertrekdatum: 17 november 2024

Aantal dagen: 36

Vertrek- en aankomsthaven: Sydney

Route

36-daagse cruise rondom Australië route
"); mywindow.document.close(); mywindow.focus(); mywindow.print(); mywindow.close(); return true; } /* ]]> */